Zo maak je je huis levensloopbestendig!

0
885

Het kan voorkomen dat je plots ziek wordt of een handicap krijgt, waardoor er in huis een aantal aanpassingen moeten worden gedaan om er veilig en prettig te kunnen blijven wonen. Maar ook wanneer je langzaam ouder wordt en het liefst in je eigen huis wilt blijven wonen, kunnen aanpassingen nodig zijn. Hoe je je woning levensloopbestendig maakt? Wij geven een aantal tips waar je op moet letten.

Start met de gevaarlijkste plekken

Wist je dat de trap één van de meest gevaarlijke plekken in huis is? Alleen al bij uitglijden of struikelen kan een val van de trap voor zware verwondingen zorgen. Zeker voor ouderen, die wat minder goed ter been zijn, kan het daarom verstandig zijn om hier maatregelen voor te nemen. Plaats bijvoorbeeld antislipstrips op de trap of overweeg een traplift.

Pas drempels in huis aan

Een ander obstakel in huis zijn hoge drempels. Niet alleen bij de voordeur, maar ook in huis kunnen op verschillende plekken drempels liggen. Je kunt ervoor kiezen om de drempels helemaal te verwijderen, maar soms is dit niet mogelijk of erg duur. In dat soort gevallen kun je de drempels ook overbruggen met bijvoorbeeld oprijplaten.

Ga voor een antisliplaag in de badkamer

Ook in de badkamer of het toilet kunnen valpartijen voorkomen. De voornaamste reden hiervoor is een gladde vloer. Nu denk je misschien dat de makkelijkste oplossing hiervoor een douchemat is, maar dit kan weer voor struikelgevaar zorgen. Investeer daarom in een antislip microgrip laag voor op de vloer in de badkamer en in de douchebak. De laag is transparant, waardoor je deze niet kunt zien, maar zorgt er wel voor dat je geen last meer hebt van gladde vloeren in de badkamer en dat er dus geen slipgevaar meer is.

Communiceer met de gemeente over vergoedingen

Verschillende gemeenten hebben vergoedingen voor het levensloopbestendig maken van woningen. Ga je je huis aanpassen, dan kan het zijn dat ook jij hiervoor in aanmerking komt. Zorg er daarom voor dat je bij de gemeente bij iedere aanpassing in je woning navraag doet of zij je wellicht tegemoet kunnen komen in de kosten. Leg daarbij duidelijk uit welke aanpassingen je nodig hebt en waarom. Een gemeente kan er ook voor kiezen om een ergotherapeut of een wooncoach langs te laten komen, zodat zij in kunnen schatten welke aanpassingen er nodig zijn.